Sakkunnig av kulturvärden, KUL
Utbildning inför ny- eller omcertifiering
Sakkunnig av kulturvärden
Utbildning och certifiering för bevarande av kulturhistoriska miljöer
Läs mer här om våra utbildningar för dig som jobbar med kulturvärden och få en inblick i rollen som sakkunnig av kulturvärden enligt Plan- och Bygglagen (PBL). Här presenterar vi de krav och förväntningar som ställs på dig som sakkunnig inom kulturvärden och hur du kan bidra till att bevara kulturhistoriskt värdefulla byggnader genom professionell tillsyn och rådgivning vid renovering och ombyggnation.
Du får en översikt över våra certifieringsgrundande utbildningar som både stödjer nycertifiering och omcertifiering för sakkunniga av kulturvärden, och hur dessa utbildningar kan hjälpa dig i din yrkesroll.
Vad är en sakkunnig av kulturvärden?
En sakkunnig av kulturvärden är en expert som arbetar för att säkerställa att kulturhistoriska byggnader skyddas och bevaras i enlighet med de regler och riktlinjer som fastställs i PBL och andra relevanta föreskrifter. Din roll innebär att du granskar och verifierar att renoveringar och ombyggnationer uppfyller de krav som krävs för att bevara dessa värdefulla byggnader och miljöer.
Våra utbildningar inom kulturvärden
- Sakkunnig av kulturvärden – grundutbildning:
En utbildning som ger dig de grundläggande kunskaperna och verktygen för att kunna verka som certifierad sakkunnig inom kulturvärden. Här förbereds du för certifiering genom att gå igenom nödvändiga tillsyns- och kontrollmoment för att bevara kulturhistoriska byggnader. Kursen avslutas med tentamen för certifiering. - Uppdateringsutbildning inför omcertifiering för sakkunnig av kulturvärden:
Certifieringen som sakkunnig inom kulturvärden behöver förnyas vart femte år. Kursen ger en uppdatering om de senaste förändringarna inom relevant lagstiftning och praxis för att förbereda dig inför förnyelsetentamen.
Varför stärka din kompetens inom kulturvärden?
Att vara sakkunnig av kulturvärden innebär ett viktigt ansvar för att säkerställa bevarandet av vårt kulturarv. Din expertis hjälper till att skydda kulturhistoriska värden i byggprocessen och bidrar till långsiktigt hållbara byggprojekt som värdesätter och bevarar historiska miljöer.
En kompetens i tiden för hållbar utveckling och bevarande av kulturarvet
Din expertis som Sakkunnig av kulturvärden är efterfrågad och spelar en central roll i byggbranschen där fokus alltmer läggs på att bevara och integrera kulturhistoriska värden i byggprojekt. Genom att vara certifierad visar du för din omvärld, exempelvis kommuner, byggherrar och andra att du uppfyller kraven. Planerar du att bli certifierad, gå vår grundutbildning.
När du väl är certifierad gäller ditt certifikat i fem år. Då måste du ansöka om omcertifiering och bli godkänd på en tentamen för förnyelse. Vi hjälper dig på vägen med en uppdateringsutbildning.
Utbildningar Sakkunniga kulturvärden
Sakkunnig kulturvärden grundutbildning, KUL
Som certifierad sakkunnig av kulturvärden blir du en nyckelperson i ett tillsyns- och kontrollsystem vars syfte är att tillvarata den byggda miljöns kulturvärden i samband med renovering och ombyggnad.
Sakkunnig kulturvärden uppdatering, KUL
Utbildningen syfte är också att förbereda dig inför förnyelsetentamen som, vid godkänt resultat, är ett av kraven för att du ska kunna bli omcertifierad för ytterligare en 5-årsperiod.
Boverkets nya regler om ändring av byggnader
Den 1 juli 2025 träder Boverkets nya byggregler (BBR) i kraft och påverkar hur ändringar av byggnader ska genomföras. Hur påverkas du och ditt arbete? Vår kurs ger dig en tydlig genomgång av förändringarna och insikter i hur de ska tillämpas i praktiken – särskilt för dig som arbetar med byggnader av kulturhistoriskt värde.