Sakkunnig kulturvärden, KUL
grundutbildning
Bli en viktig del av bevarandet av vår byggda miljös kulturvärden genom att bli certifierad sakkunnig.
Med en personcertifiering avseende kulturvärden, KUL, blir det också enklare för dig att visa att du har erforderlig kompetens och att du kan konkurrera på lika villkor. Dessutom underlättar det för byggherrar att finna personer med rätt kompetens.
2024: 11 900 kr
2025: 12 500 kr
Moms tillkommer
Stockholm
Stockholm
Borås
1 - 3 oktober 2024
3 - 5 december 2024
28 - 30 januari 2025
Varför du ska satsa på att bli sakkunnig inom kulturvärden
Som certifierad sakkunnig av kulturvärden blir du en nyckelperson i ett tillsyns- och kontrollsystem vars syfte är att tillvarata den byggda miljöns kulturvärden i samband med renovering och ombyggnad. Med en personcertifiering blir det också enklare för dig att visa att du har erforderlig kompetens och att du kan konkurrera på lika villkor. Dessutom underlättar det för byggherrar att finna personer med rätt kompetens. Välkommen till vår grundutbildning som förbereder dig för tentamen och din kommande roll som certifierad sakkunnig.
Sakkunnig kulturvärden grundutbildning
Kursdatum
1 – 3 oktober 2024 i Stockholm
3 – 5 december 2024 i Stockholm
28 – 30 januari 2025 i Borås
Kurslängd
3 dagar.
Pris
2024: 11 900 kr
2025: 12 500 kr
Moms tillkommer.
Avgift för handläggning av tentamen och certifieringsansökan tillkommer.
Vägledning från riksantikvarieämbetet
Vägledning om antikvarisk medverkan finns i Riksantikvarieämbetets beslut från 12 maj 2009. Vägledningen säger bl a att medverkan av antikvarisk expertis vid restaurering eller ändring av en kulturhistorisk värdefull byggnad eller anläggning är angelägen för att uppnå ett gott resultat. Den antikvariska experten ska, enligt vägledningen, finnas med i arbetet från det att projektet aktualiseras till den avslutande besiktningen.
Certifiering av sakkunniga kontrollanter ett krav
Den plan- och bygglag som trädde i kraft den 2 maj 2011 syftar till en enklare hantering av plan- och byggärenden. Lagen ställer krav på att alla sakkunniga kontrollanter ska vara certifierade. Genom omflyttningar av krav och kapitel i lagen har tydligheten stärkts och formuleringar moderniserats. Nyheterna i PBL är långtgående och omfattar förändringar inom både plan, lov samt kontroll och tillsyn. Din kompetens kommer att efterfrågas allt mer. Kontrollansvariga och sakkunniga kontrollanter ska träda in i byggprojekten i ett tidigare skede än vad som varit kravet i äldre lagstiftning.
Vad grundar sig kravet på?
Certifieringen grundar sig i Boverkets föreskrift BFS 2011:15 KUL 2 och är, enligt Riksantikvarieämbetet, tillämpbar för de villkor som ställs om antikvarisk medverkan. En certifiering visar att du har kompetens att utföra de kontroller som behövs för att verifiera att samhällets krav om tillvaratagande av kulturvärden tillgodoses. I samarbete med certifieringsföretag erbjuder Approvus tentamen som, vid godkänt resultat, är ett av kraven för att kunna gå vidare till certifiering.
Utbildning för behörighet N samt K
Approvus AB erbjuder en utbildning som underlättar för dig att klara certifieringsprovet för att bli just certifierad sakkunnig kontrollant av kulturvärden. Utbildningen är gemensam för behörighet N – kontroll av normal art – samt behörighet K – kontroll av kvalificerad art.
Kursens föreläsare
Annika Andersson, Attikan
Bebyggelseantikvarie, utredare och utbildare inom bygg och fastighetsbranschen. Annika har lång erfarenhet av arbete med bygglovshandläggning och planfrågor.
Varför ska du välja Approvus?
Lång erfarenhet
Vi har flerårig erfarenhet av utbildningar inför certifieringar.
Vi vet vad vi talar om
Alla våra föreläsare har praktisk förankring till konsultverksamhet.
Tentamen hos oss
Tid för tentamen ingår i samband med kurstillfället.