Kontrollansvarig - en nyckelroll i byggprocessen
Kontrollansvarig - vad det är, innebär och hur du blir det.
På den här sidan får du en djupgående förståelse för rollen som Kontrollansvarig enligt Plan- och Bygglagen (PBL) och Boverkets föreskrifter. Vi går igenom de krav och förväntningar som ställs på dig som KA och hur du kan bidra till att säkerställa kvalitet och säkerhet i byggprojekt.
Du får en översikt över vilka certifieringar som krävs, hur du kan bli en certifierad KA och vad rollen innebär i praktiken. Dessutom förklarar vi vilken nyckelroll du kommer att spela för att följa lagar och regler i byggprocessen, samt hur du aktivt kan bidra till hållbarhet och säkerhet i moderna byggprojekt.
Vad är en kontrollansvarig?
En Kontrollansvarig (KA) är en certifierad expert inom byggbranschen som spelar en avgörande roll i att säkerställa kvalitet, säkerhet och regelefterlevnad i byggprojekt. Rollen som kontrollansvarig, som regleras av Plan- och Bygglagen (PBL), är essentiell för att garantera att byggnader upprättas enligt gällande regelverk. En kontrollansvarig fungerar som byggherrens förlängda arm genom hela byggprojektet, från planering till färdigställande. Med Approvus grundutbildning blir du inte bara förberedd för ditt uppdrag som KA, utan också rustad för att stärka dina möjligheter att klara tentamen inför din certifiering.
Vad gör en kontrollansvarig?
I sin roll agerar en kontrollansvarig (KA) som en brygga mellan de olika aktörerna i byggprojektet, inklusive byggherren, entreprenörer, och lokala myndigheter. Genom sin expertis bidrar en kontrollansvarig till att förebygga fel som kan bli dyrt att åtgärda.
KA:s huvuduppgift är att övervaka att byggnader uppförs enligt gällande lagar, regler och standarder. Detta innebär att upprätta och följa upp kontrollplanen samt besök på byggplatsen i syfte att säkerställa att kontrollplanen följs. En kontrollansvarig måste ha djupgående kunskap om byggtekniker och aktuella byggregler.
I din dagliga verksamhet kommer du att interagera med byggherrar, entreprenörer, arkitekter och myndigheter. Genom vår utbildning till kontrollansvarig lär du dig att navigera i komplexa situationer, från att tolka byggregler till att hantera oväntade utmaningar på byggarbetsplatsen.
När behövs en kontrollansvarig?
Generellt sett krävs det att en kontrollansvarig är med i processen när du ska genomföra åtgärder som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan. Den kontrollansvarige ser till att byggprojektet följer alla lagar och regler, och att kvaliteten upprätthålls genom hela processen. Dock finns det vissa undantag där en kontrollansvarig inte är nödvändig. Dessa undantag kan till exempel gälla enklare projekt eller åtgärder som bedöms ha en liten påverkan på omgivningen.
Det är viktigt att vara medveten om när du behöver anlita en kontrollansvarig, eftersom det kan påverka både tiden och kostnaden för ditt projekt. Om du är osäker på om ditt projekt kräver en kontrollansvarig, är det alltid klokt att konsultera byggnadsnämnden i din kommun. De kan ge dig vägledning och se till att du följer rätt process från början till slut.
Hur blir man kontrollansvarig?
För att bli kontrollansvarig (KA) enligt svensk lagstiftning måste man uppfylla vissa krav på kompetens och utbildning som fastställs av Boverket. Certifieringen utfärdas av ett ackrediterat certifieringsorgan och för att bli certifierad krävs både praktisk erfarenhet och utbildning inom de områden som omfattas av Plan- och Bygglagen (PBL). Den kontrollansvarige måste ha gedigen kunskap om byggprocessen och de regelverk som styr byggande och säkerhet, inklusive miljöbalken och arbetsmiljöregler. Dessutom krävs godkänt resultat på en tentamen som du kan förbereda dig inför på Approvus utbildningar. Tid för tentamen ingår i samband med våra kurser.
Approvus erbjuder en rad utbildningar för att förbereda och utveckla kompetens inom områden relaterade till kontrollansvar. Genom våra kurser och stöd kan du få:
Grundutbildning: Vi har kurser som täcker grunderna i PBL, byggprocessen och kontrollansvariges roll. Dessa kurser förbereder deltagarna för certifiering och ger en stabil grund för de krav som ställs.
Vidareutbildningar och Kunskapsdagar: Vi erbjuder både utbildningar och Kunskapsdagar som är anpassade för dig som redan har erfarenhet men vill fördjupa din kompetens inom specifika områden, såsom kontrollplanen, arbetsmiljö, tillgänglighet och entreprenadjuridik.
Stöd för Certifiering: Våra kurser är utformade för att möta de krav som krävs för certifiering som kontrollansvarig, vilket innebär att vi hjälper dig att förbereda dig för att komma hela vägen fram till en personcertifiering.
Genom att utbilda dig hos Approvus säkerställer du att du har den kompetens och de kunskaper som krävs för att effektivt kunna fungera som kontrollansvarig. Vi ser till att du är uppdaterad med den senaste lagstiftningen och får praktiska verktyg för att kunna utföra din roll enligt lagens krav.
Utbildningar inom området kontrollansvarig
Med god kunskap om gällande byggregler och en förmåga att identifiera kritiska arbetsmoment ger du dig själv en trygghet i din roll som KA.
Här ser du våra anpassade utbildningar.
KA och sakkunniga
Kontrollansvarig grundutbildning
En kontrollansvarig ska alltid vara certifierad och huvudregeln är att det ska finnas en eller flera kontrollansvariga vid utförande av åtgärder som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan.
KA och sakkunniga
Kontrollansvarig uppdatering
Har du som jobbar som kontrollansvarig ett certifikat vars giltighetstid snart löper ut? Planera i god tid för uppdatering och tentamen. Missa inte ett unikt erbjudande som innebär att du får testa det webbaserade digitala verktyget kplan till ett rabatterat pris.
KA och sakkunniga
Tentamen och Nyheter för Kontrollansvariga
Förnya din certifiering och håll dig i framkant! Hos Approvus erbjuder vi certifierade kontrollansvariga en chans att skriva tentamen och lyssna på en föreläsning som ger insikter om aktuella frågor och utmaningar inom området. Välkommen till en lärorik dag!
Anpassade utbildningar efter era behov
Är ni många på ert företag som har liknande behov av utbildning? Saknar ni något bland våra utbildningar? Vi sätter ihop företagsanpassade utbildningar som kan genomföras på plats hos er. Låter det lockande är det bara att ni hör av er till oss med en förfrågan och beskrivning av ert utbildningsbehov. Vi ser fram mot att kunna få hjälpa er med utbildning.
Vanliga frågor och svar inom området kontrollansvarig
Ibland händer det att man inte vet vilken ända man ska börja i. Här har vi samlat de vanligaste frågorna med svar relaterat till kontrollansvarig.
Saknar du något så är du alltid välkommen att kontakta oss så vägleder vi dig eller ditt företag.
Behöver jag vara certifierad för alla byggprojekt?
Nej, certifiering krävs för byggprojekt av en viss omfattning och typ enligt PBL.
Hur lång tid tar det att bli certifierad?
Du ansöker om att bli certifierad hos ett certifieringsföretag, RISE Certifiering eller Kiwa, och de har en viss handläggningstid. Kontakta dem för mer info. Förbered din ansökan i god tid och du kan påbörja ansökningsprocessen innan du går utbildning. Du bör dessutom kontrollera att du uppfyller kraven för en certifiering innan du går utbildningen.
En grundutbildning hos Approvus är på 3 dagar inklusive tid för tentamen.
Vad är skillnaden mellan en certifierad och icke-certifierad kontrollansvarig?
En certifierad kontrollansvarig har genomgått en godkänd utbildning och klarat ett certifieringsprov enligt Boverkets föreskrifter. Certifiering är ett krav för vissa typer av byggprojekt.
Vilka förkunskaper krävs för att påbörja utbildningen?
Grundläggande kunskaper inom bygg och PBL är rekommenderade. Erfarenhet från byggbranschen underlättar förståelsen av utbildningens innehåll.
Hur ofta behöver jag förnya min certifiering?
Certifieringen måste förnyas vart femte år för att du ska kunna fortsätta ta uppdrag som kontrollansvarig. Gå en en utbildning inför din förnyelse och säkerställ att du är uppdaterad med de senaste reglerna och föreskrifterna.
Vad händer om jag inte klarar certifieringsprovet?
Om du inte klarar provet vid första försöket har du möjlighet att göra om det. Notera dock att det finns regler för hur lång tid det behöver gå mellan skrivningstillfällena. Exakt info om detta får du av ditt certifieringsföretag.