Byggarbetsmiljösamordnare, BAS-P utbildning

Din kompetens inger trygghet för byggbranschen

Genom de verktyg du får i kombination med din yrkeserfarenhet kommer du kunna bistå byggherren mer effektivt och framgångsrikt i arbetet med att förebygga arbetsmiljörisker i byggprojekt.

10 900 kr
Moms tillkommer

Stockholm
Borås
Kursort

5 - 6 mars 2025
20 - 21 maj 2025

Ansök om stöd för Arbetsmiljöutbildning

Nu har privata företag möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd för arbetsmiljöutbildningar, med upp till 80 procent i ersättning! AFA Försäkring hanterar ansökningarna, och stödet gäller utbildningar som påbörjas mellan den 1 september 2024 och 31 december 2025.

Vi på Approvus är en godkänd utbildare inom arbetsmiljö och erbjuder utbildningar som uppfyller kraven för AFA-stödet. Med vår expertis kan vi hjälpa er att förbättra er arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatsen. Vi erbjuder lagerutbildningar både på fastställda datum och orter, men också företagsanpassade utbildningar på plats hos er. 

Stödet riktar sig till företag och organisationer inom privat sektor med kollektivavtal och trygghetsförsäkring vid arbetsskada. För mer information om hur du ansöker och fullständiga villkor, besök AFA Försäkring.

Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur är på plats

Ett antal nya föreskrifter träder i kraft 1 januari 2025. Syftet med AFS 2023:3 är att vid planeringen, projekteringen och samordningen av byggnads- eller anläggningsarbete förebygga ohälsa och olycksfall som kan uppstå under bygg- och bruksskedet, samt ge förutsättningar för en god arbetsmiljö vid utformningen av arbetsplatser.

Byggarbetsmiljösamordnare BAS-P,
utbildning 2 dagar

Kursdatum

5 – 6 mars 2025 i Stockholm
20 – 21 maj 2025 i Borås

Kurslängd

2 dagar.

Pris

10 900 kr

Moms tillkommer.

Önskas företagsanpassad utbildning, kontakta oss för offert.

Vilka kompetenser gör dig till en bra BAS-P?

För att bli en bra BAS-P behöver du en kombination av utbildning, erfarenhet och specifika färdigheter inom arbetsmiljö, riskhantering och projektledning. Du måste förstå och följa grundprinciperna för att förebygga arbetsmiljörisker. Du måste också kunna planera och projektera för en god arbetsmiljö i bruksskedet samt ha en god känsla för att löpande följa upp projektörernas förbyggande arbetsmiljöarbete.

Vem är lämplig för en BAS-P utbildning?

Utbildningen är lämplig för dig som är byggherre, projektör, projektledare, byggarbetsledare eller arbetsmiljösamordnare.

Utbildningen riktar sig till dig som ska ta nästa steg i karriärstegen och gå in i rollen som BAS-P. Även du som redan är verksam som BAS-P och vill stärka din kompetens och få en ökad trygghet i ditt uppdrag kan gå vår utbildning. Vi ser att du har en bakgrund i byggbranschen och du bör ha praktisk erfarenhet av att ha arbetat i byggprojekt och en förståelse för byggprocessen.

BAS-P, utbildningens innehåll

Dag 1

  • Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur
  • AFS 2023:3 om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter
  • Grundläggande arbetsmiljökunskap

Dag 2

  • Vem gör vad i byggprojektet
  • Rutiner för arbetsmiljöarbetet under planering och projektering
  • Praktisk samordning i ett projekt
  • Uppföljning av projektörernas förebyggande arbetsmiljöarbete
  • Arbetsmiljöplan
  • Arbetsmiljödokumentation

Utbildning, kompetens, erfarenhet samt lämplighet inom BAS-P

För att du ska kunna ta rollen som BAS-P måste du, enligt Arbetsmiljöverket, styrka att du har rätt utbildning för uppgiften. Genomgången utbildning med godkänt kunskapsprov vägs samman med dina övriga meriter och lämplighet för uppgiften. Byggherren, som är skyldig att utse BAS-P för varje byggprojekt om inte uppdragstagare utsetts, bedömer om dina intyg är tillräckliga för att styrka att du har utbildning, kompetens, erfarenhet och lämplighet för rollen.

Certifierad BAS-P – ett sätt att intyga din kompetens

Ett personcertifikat kan vara en möjlighet att underlätta för byggherren att verifiera att just du är lämplig för uppdraget som BAS-P. Kraven för certifiering är att du har avlagt tentamen med godkänt resultat, att du uppfyller kraven för allmän teknisk kunskap, samt kan uppvisa erfarenhet och lämplighet för uppgiften. Kravspecifikationen för certifiering är framtagen av en samrådsgrupp bestående bl a av certifieringsföretagen.

Vanliga frågor och svar relaterat till vår utbildning för BAS-P.

Ibland händer det att man inte vet vilken ända man ska börja i. Även om vi tycker vi har varit tydliga och täckt det mesta så kanske det fortfarande är något som är oklart kring BAS-P.  Kontakta oss i så fall så så vägleder vi dig eller ditt företag så du känner dig trygg i valet att välja vår utbildning för  byggarbetsmiljösamordnare.

BAS står för Byggarbetsmiljösamordnare. Det är en roll som finns inom byggsektorn och delas in i två kategorier: BAS-P (Planering och Projektering) och BAS-U (Utförande). Dessa roller är kritiska för att säkerställa en säker arbetsmiljö på byggarbetsplatser genom att identifiera och hantera risker, samt att säkerställa att arbetsmiljölagstiftningen följs under hela byggprocessen.

BAS-P fokuserar på arbetsmiljöaspekterna under planerings- och projekteringsfasen, medan BAS-U ansvarar för arbetsmiljön under själva byggfasen.

Certifieringen för BAS-P (Byggarbetsmiljösamordnare, Projektering) gäller i fem år. Det innebär att efter att ha genomgått och blivit godkänd i utbildningen samt erhållit certifieringen som BAS-P, måste man förnya certifieringen vart femte år för att hålla den aktuell och giltig. Förnyelsen kräver vanligtvis att man genomgår en uppdateringsutbildning eller visar att man har hållit sig uppdaterad inom området.

Approvus erbjuder utbildningar för BAS-P. Se på hemsidan för aktuella datum och var du kan gå en utbildning. 

Priset för en BAS-P utbildning kan variera beroende på kursens längd, format och utbildningsföretag. Aktuell kurs hos oss på Approvus är 2 dagar och kostar 10.900 kr exklusive moms.  

En BAS-P utbildning täcker allt från arbetsmiljölagstiftning, riskhantering, och skapande av arbetsmiljöplaner till kommunikation och samordning på byggarbetsplatsen.

Eftersom arbetsmiljöplanen alltid ska finnas  på ett arbete eller byggprojekt innan det startas (där det finns risker) så är svaret ja. 

Saknas det en arbetsmiljöplan (som utförs av byggarbetsmiljösamordnaren) så kan byggherren tvingas betala en sanktionsavgift. 

Det är slutgiltigen byggherren själv som väljer och utser BAS-P (och BAS-U) för ett byggprojekt. Det är därför det är viktigt att du har en BAS-P utbildning och ett intyg som visar att du har kompetensen som krävs så du kan stå som certifierad när efterfrågan görs. 

Ansvaret för att upprätta en BAS-P-plan ligger på byggherren eller den som agerar som projektledare i byggprojektet. Byggherren måste se till att en arbetsmiljöplan skapas och att en kompetent BAS-P utses för att genomföra planen. BAS-P-planen ska innehålla alla nödvändiga säkerhetsåtgärder och riskhanteringsstrategier för att säkerställa en säker arbetsmiljö under projektets design- och planeringsfas.

BAS-P har ansvaret för att planera och samordna arbetsmiljöarbetet under projektets planerings- och projekteringsfas. Detta inkluderar att upprätta en arbetsmiljöplan, identifiera potentiella risker, och implementera förebyggande åtgärder för att säkerställa att arbetsmiljön är säker för alla arbetare. BAS-P ska också se till att alla involverade parter följer de regler och riktlinjer som fastställts i arbetsmiljöplanen.

Marknaden för BAS-P (Byggarbetsmiljösamordnare för Planering och Projektering) i Sverige är stark och växande, främst på grund av ökad medvetenhet kring arbetsmiljöfrågor och strikta regleringar inom bygg- och anläggningssektorn. 

Det finns en stabil efterfrågan på BAS-P, både från små och medelstora byggföretag och stora byggjättar. Dessutom finns det möjlighet att arbeta som konsult eller egenföretagare, vilket ger ytterligare flexibilitet och potentiellt högre inkomst.

Medellönen för en BAS-P varierar men ligger någonstans mellan 35-45.000 kronor brutto. Du kan se och läsa mer om lön på din ort nedan: 
Lönestatistik Arbetsmiljösamordnare

Det finns en ny föreskrift som heter:
Projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter (AFS 2023:3) som du bör förhålla dig till inom kort. 

Dessa reglerna börjar gälla 1 januari 2025 och förtydligar vilket ansvar och vilka uppgifter som de olika aktörerna har i byggprojektets process relaterat till arbetsmiljöarbete.

Du kan läsa mer om dessa nya regler på Arbetsmiljöverkets sida. 

Kursens föreläsare

Mikael Rigert, BSV arkitekter & ingenjörer AB
Engagerad Byggnadsingenjör med 20 års erfarenhet av projektering, projekteringsledning, upphandling, byggledning, kontroll, KA, BAS-P och besiktning. 

Varför ska du välja Approvus?

Lång erfarenhet

Vi har flerårig erfarenhet av utbildningar inför certifieringar.

Vi vet vad vi talar om

Alla våra föreläsare har praktisk förankring till konsultverksamhet.

Tentamen hos oss

Tid för tentamen ingår i samband med kurstillfället.

KA och sakkunniga

Utbildningar för kontrollansvariga och samtliga sakkunnigområden enligt PBL.

Energi och innemiljö

Utbildningar för energiexperter, energikartläggare och funktionskontrollanter.

Entreprenadjuridik och besiktning

Grundläggande entreprenadjuridik, utbildning för besiktningsmän inför certifiering, samt ABK 09, AB 04 och ABK 06.

Kulturvärden

En kompetens i tiden för hållbar utveckling och bevarande av kulturarvet

Ledarskap och Ledningssystem

Utbildning och konsultation för företag som avser att certifiera sig som byggprojekteringsföretag enlig PBL och Boverkets föreskrifter.

Tillgänglighet och användbarhet

Med växande krav på tillgänglighet som en självklar del av byggprocessen, efterfrågas din specialistkunskap.

Brandskydd

Sakkunnig inom brandskydd, utbildning inför certifiering.

Byggarbetsmiljö

I planeringsstadiet ska byggherren ha utsett en person till byggarbetsmiljösamordnare (BAS-P).

Säkerhet på lager

Utbildningar för dig som har ansvar för att upprätthålla säkerhet på lager.

Kompetensutveckling för kommuner

Anpassade utbildningar för inspektörer och handläggare på kommuner

Kurslitteratur

Hitta material och förbered dig inför din utbildning.

Kunskapsdagar

Dagar ämmade till att bredda din expertis med branschexperter.

Tentamen

Behöver ni hjälp med att hålla i tentamen?

Inspiration & nyheter

Håll dig uppdaterad om nyheterna i din bransch och kunskapsområde.

Vanliga frågor & svar

Hitta informationen du behöver.