Sakkunnig tillgänglighet
grundutbildning, TIL
Vill du ta nästa steg i din karriär inom bygg- och fastighetsbranschen och bli en expert på att säkerställa tillgänglighet i byggprojekt? Med vår utbildning för sakkunnig tillgänglighet (enligt BFS 2011:18 TIL) får du de verktyg och kunskapen som krävs för att planera och granska byggnader ur ett tillgänglighetsperspektiv.
12 500 kr
Moms tillkommer
Borås
Stockholm
Kursort
25 - 27 februari 2025
9 - 11 april 2025
Datum
Sakkunnig tillgänglighet – grundutbildning inför certifiering
Att vara sakkunnig inom tillgänglighet innebär ett stort ansvar för att säkerställa att byggnader och miljöer är tillgängliga och användbara för alla. Vår grundutbildning riktar sig till dig som vill bli certifierad och få djupare förståelse för de lagkrav och riktlinjer som gäller inom området tillgänglighet. Med denna utbildning får du de verktyg och den kompetens som krävs för att bedöma och verifiera att byggprojekt följer tillgänglighetslagstiftningen.
Vad är en sakkunnig inom tillgänglighet?
En sakkunnig inom tillgänglighet (tillgänglighetssakkunnig) är en expert som säkerställer att byggnader och offentliga miljöer är tillgängliga och användbara för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Rollen innebär att du granskar och verifierar att byggprojekt uppfyller de krav som ställs enligt Plan- och bygglagen (PBL) och andra tillgänglighetsföreskrifter. Detta kan omfatta allt från att bedöma entréer, hissar, ramper och sanitetsutrymmen, till att säkerställa att gångvägar och parkeringsplatser är tillgängliga för alla.
Vad innebär rollen som sakkunning inom tillgänglighet?
Rollen som sakkunnig av tillgänglighet är att, i samband med bygglov och enligt kontrollplanen, kontrollera och verifiera om bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga är uppfyllda. Vår grundutbildning för att bli sakkunnig av tillgänglighet hjälper dig genom de olika ämnesområdena och förbereder dig för den skriftliga tentamen som du behöver avlägga för att verifiera din kompetens. Tid för tentamen ingår som avslutning av utbildningen under dag 3.
Sakkunnig tillgänglighet grundutbildning
Kursdatum
25 – 26 februari 2025 i Borås
Tentamen 27 februari 2025
9 – 10 april 2025 i Stockholm
Tentamen 11 april 2025
Kurslängd
Utbildning 2 dagar.
Tentamen 1 dag.
Pris
2 dagar exklusive tid för tentamen: 11 500 kr
3 dagar inklusive tid för tentamen: 12 500 kr
Moms tillkommer.
Avgift för handläggning (omfattande rättning och förmedling av resultat) av tentamen och certifieringsansökan tillkommer enligt certifieringsföretagets prislista.
Certifiera dig som sakkunnig av tillgänglighet!
I Boverkets föreskrift BFS 2011:18 TIL anges vilka kompetenskrav som ska ställas på en certifierad fristående sakkunnig kontrollant av tillgänglighet. Reglerna underlättar för flertalet parter, som till exempel byggnadsnämnderna och byggherrar, att bedöma och finna personer med rätt kompetens. En personcertifiering som sakkunnig av tillgänglighet underlättar för dig att visa att du har erforderlig erfarenhet och kunskap för att utföra kontrolluppdrag inom tillgänglighet. Att lyfta fram din kompetens genom en personcertifiering blir en tydlig konkurrensfördel.
Förberedande utbildning hos Approvus inför din certifiering
Som sakkunnig måste du kunna uppvisa kunskap och ha kännedom om bland annat bygglagstiftningens olika regelverk, diskrimineringslagen, lagen om bostadsanpassningsbidrag, etc. Du måste också känna till vad som innefattas i begreppet nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, vad i byggnader som utgör hinder för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Approvus utbildning hjälper dig genom de olika ämnesområdena och förbereder dig för den skriftliga tentamen som du behöver avlägga för att verifiera din kompetens.
Vad krävs för att bli certifierad sakkunnig av tillgänglighet?
Certifieringen grundar sig i Boverkets föreskrift BFS 2011:18 TIL. Ansökan om certifiering gör du hos certifieringsföretaget Kiwa Sverige AB. Förutom kraven i föreskriften behöver du godkänt resultat på tentamen för att gå vidare till certifiering.
Vem är lämplig deltagare för vår TIL kurs?
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom byggsektorn som till exempel arkitekt, byggnadsingenjör, projektledare, eller bygglovshandläggare. Avser du att ansöka om personcertifiering är utbildningen förberedande för den tentamensskrivning som, vid godkänt resultat, är ett av kraven för att kunna bli certifierad.
Kursens föreläsare
Arash Mehrnia, Projektsam AB
Arbetar som tillgänglighetssakkunnig i stor variation av projekt. Erbjuder även konsulttjänster inom projekt- och projekteringsledning samt KA med fokus främst på bostäder. Läs mer på Projektsam AB.
Vanliga frågor och svar om våra utbildningar för sakkunnig tillgänglighet?
Ibland händer det att man inte vet vilken ända man ska börja i. Och ibland blir det helt enkelt för mycket information. Tveka inte att höra av dig om du har frågor relaterat till vår utbildning till tillgänglighetskonult.
Kontakta oss så vägleder vi dig eller ditt företag.
Vad är BFS 2011:18 TIL?
BFS står för Boverkets författningssamling och BFS 2011:18 TIL är en föreskrift från Boverket som reglerar certifieringen av sakkunniga inom området tillgänglighet (TIL)
Vad är en certifierad sakkunnig inom tillgänglighet?
En certifierad sakkunnig enligt BFS 2011:18 TIL ansvarar för att granska och säkerställa att alla byggprojekt följer bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet, särskilt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Måste jag vara certifierad för att få uppdrag inom tillgänglighet?
Det är inget absolut krav på att vara certifierad i alla sammanhang, du kan ta vissa uppdrag och hävda relevant erfarenhet och kunskap. Men i andra formella sammanhang när det rör uppdrag som sakkunnig enligt PBL, krävs att du är certifierad.
Vad har en certifierad sakkunig inom tillgänglighet för ansvar?
Som certifierad sakkunnig av tillgänglighet ansvarar du för att granska och säkerställa att alla byggprojekt följer bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet, särskilt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Hur bokar jag mig på er utbildning Sakkunnig av tillgänglighet, TIL?
Du kan registrera dig direkt på vår webbplats genom att fylla i registreringsformuläret på den här sidan eller kontakta oss direkt för att få mer information. Ring eller maila om det är något som är oklart.
När krävs det utökad tillgänglighet?
Utökad tillgänglighet krävs när en ny byggnad för arbetsplatser planeras eller när befintliga arbetsplatser genomgår ombyggnation, är det viktigt att dessa utformas så att de blir tillgängliga för alla. Det innebär att arbetsplatserna ska vara utformade på ett sätt som möjliggör användning av så många som möjligt, inklusive personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga samt de med allergier, för att säkerställa att alla kan arbeta på lika villkor.
Vad är tillgänglighetskrav?
Tillgänglighetskrav syftar till att säkerställa att alla, oavsett funktionsförmåga, har möjlighet att delta i samhället på lika villkor. Dessa regler är utformade för att den byggda miljön ska vara användbar för både personer med full rörlighet och de som använder hjälpmedel som rullstol, rollator eller käpp. Målet är att skapa inkluderande och tillgängliga miljöer där ingen utesluts på grund av sina fysiska förutsättningar.
När behöver man anlita en sakkunnig inom tillgänglighet?
En sakkunnig inom tillgänglighet kan behövas vid flera tillfällen under ett byggprojekt. Under projekteringsfasen kan byggherren behöva experthjälp för att säkerställa att projekteringsunderlagen uppfyller alla krav på tillgänglighet.
Inför en bygglovsansökan kan det ibland krävas ett utlåtande från en certifierad sakkunnig för att bekräfta att tillgänglighetskraven är uppfyllda. Detta krav kan ställas av både kontrollansvarig och bygglovshandläggare.
Utöver detta har en sakkunnig en viktig roll i att visa hur befintliga lokaler kan göras mer tillgängliga enligt lagkraven, utan att kompromissa med byggnadens historiska eller arkitektoniska värden, och samtidigt säkerställa att lösningarna är ekonomiskt hållbara.
Hur länge är certifieringen giltig och hur förnyar jag den?
Har du varit certifierad i 5 år är det dags att förnya din certifiering och en rekommendation är att gå en utbildning för att uppdatera dina kunskaper och ta del av nyheter inom gällande lagstiftning. Anmäl dig till vår uppdateringsutbildning som är på 1 dag. Tid för tentamen ingår. Läs mer om TIL uppdatering.
Vad är lönen för en sakkunnig av tillgänglighet?
Medellönen för en sakkunnig tillgänglighetskonsult varierar lite beroende på sektor men är i snitt 39.900 kr.
Högsta lönen 2024 har anställa inom regionen (snitt 51.100 kr).
Hur kan jag förbereda mig för att bli en certifierad sakkunnig av tillgänglighet?
Förbered dig genom att stämma av med ett certifieringsföretag att du uppfyller kraven för att kunna bli certifierad sakkunnig inom tillgänglighet. Skaffa erfarenhet inom området, genomgå en certifieringsutbildning som förbereder dig för tentamen inom det valda certifieringsprogrammet.
Är du osäker kan du göra en kostnadsfri förhandsgranskning genom att skicka ett mail till certifieringsorganet Kiwa eller ring dem på 0455-30 56 00.
Varför ska du välja Approvus?
Lång erfarenhet
Vi har flerårig erfarenhet av utbildningar inför certifieringar.
Vi vet vad vi talar om
Alla våra föreläsare har praktisk förankring till konsultverksamhet.
Tentamen hos oss
Tid för tentamen ingår i samband med kurstillfället.