Energikartläggare,
EKL grundutbildning
Utbildning i informationsinsamling, analys och åtgärdsredovisning
Planerar du att bli en certifierad energikartläggare? Anmäl dig till Approvus grundutbildning som är en förberedande utbildning inför tentamen. Läs mer nedan.
14 800 kr
Moms tillkommer
Stockholm
Kursort
15 - 18 oktober
Kursdatum
Energikartläggare - EKL grundutbildning
Kursdatum
15 – 18 oktober 2024 i Stockholm
Kurslängd
Totalt 3,5 dagar inklusive tid för tentamen.
Utbildning: 2,5 dagar
Tentamen del 1 (2 tim): dag 3 eftermiddag
Tentamen del 2 (4 tim): dag 4 förmiddag
Pris
14 800 kr
Moms tillkommer.
Avgift för handläggning av tentamen samt certifieringsansökan tillkommer enligt ditt certifieringsföretags prislista..
Kunskapskrav för certifiering
Innehållet i utbildningen bygger på kunskapskraven enligt Energimyndighetens föreskrift samt vägledning:
Vem är lämplig deltagare för att gå vår kurs till energikartläggare
Utbildningen riktar sig främst till dig som har erfarenhet av arbete med energieffektivisering och energikartläggning eller energiledning och som avser att certifiera dig inom området. Även du som arbetar i ett större företag som har ett certifierat ledningssystem, och som ska ansvara för ert företags egna energikartläggning, kan ha stor behållning av utbildningen.
Syftet med utbildningen
Utbildningen ger dig kunskap om hur genomförande och rapportering av energikartläggning ska ske. Utbildningen är också förberedande för den tentamen som, vid godkänt resultat, kommer vara ett av kraven för en personcertifiering.
Utbildningens innehåll
- Lagar, regler och föreskrifter
- Leda arbetet med energikartläggning
- Analysera och sammanställa information om energianvändning
- Identifiering av kostnadseffektiva åtgärder
- Mätning, uppföljning och nyckeltal för uppföljning av energianvändning
- Energianvändning och energieffektivisering i byggnader, verksamheter och transporter
- Energimarknadens uppbyggnad och dess påverkan på företags energianvändning
- Olika åtgärdsalternativs innebörd på företags energiprestanda
- Finansieringslösningar
Hur blir man en energikartläggare?
För att bli energikartläggare krävs en kombination av utbildning, certifiering och praktisk erfarenhet inom energieffektivisering och energianalys. Här är stegen för att bli en certifierad energikartläggare i Sverige:
Utbildning: Först och främst behöver du en grundläggande utbildning inom energi och energieffektivisering. Detta kan innebära att gå en specialiserad kurs som ”Energikartläggare EKL grundutbildning” hos Approvus. Utbildningen ger dig nödvändig kunskap om energianalys, metoder för energibesparing, och lagstiftning relaterad till energikartläggning.
Praktisk Erfarenhet: Många certifieringsorgan kräver att du har erfarenhet av att arbeta med energikartläggningar eller energieffektiviseringsprojekt. Denna erfarenhet hjälper dig att förstå hur man tillämpar teoretisk kunskap i verkliga scenarier och ger dig färdigheter i att identifiera energislöseri och föreslå effektiva energibesparingsåtgärder.
Certifiering: Utöver kraven på praktisk erfarenhet behöver du ett godkänt resultat på tentamen för att kunna bli certifierad. Approvus erbjuder skrivningstillfälle i samband med utbildningen. Kunskapsprovet utfärdas av ett ackrediterat certifieringsorgan. Certifieringen säkerställer att du har den kompetens som krävs för att utföra energikartläggningar i enlighet med standarderna i lagen om energikartläggning i stora företag (2014:266). Certifieringsprovet testar din kunskap om energianalys, energieffektiviseringstekniker och relevant lagstiftning.
Fortsatt Utbildning och Uppdatering: Som certifierad energikartläggare är det viktigt att du kontinuerligt håller dig uppdaterad om de senaste teknikerna, verktygen och reglerna inom energieffektivisering. Detta innebär att delta i fortbildningskurser och seminarier, samt att hålla sig informerad om nya bestämmelser och teknologiska framsteg inom området.
Arbetsmöjligheter och Nätverkande: Efter att ha blivit certifierad finns det flera karriärvägar att utforska. Du kan arbeta som energikonsult, inom privata företag, eller i offentliga organisationer som specialiserar sig på hållbarhet och energieffektivisering. Nätverkande med andra yrkesverksamma i branschen kan också öppna upp för nya möjligheter och hjälpa dig att hålla dig uppdaterad om branschtrender.
Kursens föreläsare
Dan Bäck, Energija Konsulterande Ingenjörsbyrå AB
Dan är certifierad energikartläggare, energiexpert och kontrollansvarig och har mer än 20 års erfarenhet av energianalys, etc. För lite med personlig information om Dan Bäck finns att läsa på Energi -och miljötekniska föreningen EMTF.
Varför ska du välja Approvus?
Lång erfarenhet
Vi har flerårig erfarenhet av utbildningar inför certifieringar.
Vi vet vad vi talar om
Alla våra föreläsare har praktisk förankring till konsultverksamhet.
Tentamen hos oss
Tid för tentamen ingår i samband med kurstillfället.
Vanliga frågor och svar om våra utbildningar för kontrollansvariga och sakkunniga.
Ibland händer det att man inte vet vilken ända man ska börja i. Kontakta oss så vägleder vi dig eller ditt företag.
Hur blir man certifierad Energikartläggare?
För att bli certifierad energikartläggare krävs det att man genomgår en grundläggande utbildning i energikartläggning (EKL) och därefter klarar ett certifieringsprov. Utbildningen ger dig den nödvändiga teoretiska och praktiska kunskapen om energieffektivisering och hur man genomför en effektiv energikartläggning i byggnader och industrier.
Efter slutförd utbildning och när certifieringsprovet harav klarats, kan du ansöka om att bli certifierad hos ett godkänt certifieringsorgan, ex. Rise. Certifieringen visar att man har kompetensen att genomföra energikartläggningar enligt gällande branschstandard och lagkrav.
Vem får göra en energikartläggning?
En energikartläggning får utföras av en certifierad energikartläggare som har nödvändig utbildning och erfarenhet inom energieffektivisering och energibesparingsåtgärder.
Enligt lagen om energikartläggning i stora företag (2014:266) måste den person som utför energikartläggningen vara certifierad för att säkerställa att den görs enligt rätt standard och metodik.
För företag och organisationer som inte omfattas av denna lagstiftning kan även icke-certifierade energiexperter utföra energikartläggningar, men det rekommenderas alltid att använda certifierade kartläggare för att säkerställa kvalitet och noggrannhet.
Vilka omfattas ev en energikartläggning?
Energikartläggningar omfattar främst stora företag enligt lagen om energikartläggning i stora företag (2014:266). Stora företag definieras som de som har fler än 250 anställda eller en årlig omsättning som överstiger 50 miljoner euro och en balansomslutning som överstiger 43 miljoner euro. Dessa företag är skyldiga att genomföra energikartläggningar minst vart fjärde år.
Mindre företag och organisationer kan också dra nytta av energikartläggningar för att identifiera energieffektiviseringsåtgärder och minska sina energikostnader, men de är inte juridiskt skyldiga att genomföra dem.
Varför är det viktigt med energikartläggning?
Energikartläggning är ett viktigt verktyg för att identifiera möjligheter till energieffektivisering och energibesparing i företag och organisationer. Genom att genomföra en energikartläggning kan företag:
- Identifiera ineffektiv energianvändning och områden med höga energiförluster.
- Få rekommendationer för energieffektiviseringsåtgärder som kan minska energikostnaderna.
- Bidra till att minska koldioxidutsläpp och uppnå miljömål.
- Säkerställa efterlevnad av lagar och regler kring energianvändning. En energikartläggning hjälper företag att spara pengar, minska sin miljöpåverkan och förbättra sin långsiktiga hållbarhet.
.
Hur länge är certifieringen som EKL giltig och hur förnyar jag den?
Ditt certifikat är giltigt i 5 år från beslutsdatumet och därefter kan det förnyas med 5 år i taget. Du kan läsa mer här och boka kurs till uppdatering som certifiering energikartläggare
Hur kan jag förbereda mig för att bli en certifierad kontrollansvarig eller sakkunnig?
Förbered dig genom att ta stämma av med ett certifieringsföretag att du uppfyller kraven för att kunna bli certifierad. Skaffa erfarenhet inom området, genomgå en certifieringsutbildning som förbereder dig för tentamen inom det valda certifieringsprogrammet.
Vad gör jag om jag inte uppfyller alla krav för certifiering?
Om du inte uppfyller alla krav för certifiering bör du identifiera vilka specifika krav som saknas och arbeta för att uppfylla dem. Det kan innefatta ytterligare utbildning eller praktisk erfarenhet.